Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

UK dostalo lekci z efektivity a bude v pondělí bojovat o prodloužení sezóny!

Úvodní souboj semifinálové série se hrál na zimním stadionu v pražském Edenu, což není pro tým Univerzity Karlovy domácí stadion a vypadalo to, jako kdyby nemohli hráči Karlovky seřídit mířidla. Zato hráči Univerzity Palackého mířili velmi přesně a trestali každou chybu domácích a urvali vítězství v prvním utkání na svou stranu.

Do utkání lépe vstoupili hráči Univerzity Karlovy a po prvním tlaku se jim podařilo skórovat zásluhou Milana Boříka, který dorážel z ostrého úhlu střelu Frederica Hakla. UK Bylo od začátku utkání na koni a další velkou příležitost měl z levého kruhu David Jindra, ale jeho rychlé zakončení dokázal olomoucký brankář zastavit. První střela z hokejek hráčů Olomouce přišla až v desáté minutě první třetiny, ale hned to byla střela gólová. Z rychlého protiútoku se bekhendovým blafákem prosadil Dominik Hajšman a zaskočil dosud suverénně hrající domácí hráče. UK mělo hned tři samostatné úniky během první přesilové hry hostí, ale ani Filip Čmejla ani David Jindra ani Oliver Glitta nedokázali své nájezdy proměnit. Ve stejné přesilové hře měl velkou příležitost ke změně skóre olomoucký Palička, ale zblízka nepřekonal Kristiána Nováka. Druhá třetina tak skončila nerozhodně i přes to, že si hráči UK vypracovali více brankových příležitostí.

Druhá třetina byla rozhodně vyrovnanější, co se týče střel na branku. První velkou příležitost měl olomoucký Pěcha pro Paličkově přihrávce, ale Kristián Novák v brance UK se dokázal roztáhnout na brankové čáře a vyrazit puk vedle jeho pravé tyče. Z protiútoku se prohazovačkou mezi nohama uvolnil Adamec a poslal puk před odkrytou branku Janu Málkovi, kterému se ale nepodařilo dopravit puk za Šoustala. Útočného výletu obou obránců UK vzápětí využil hostující Krejčiřík, který uzmul odražený kotouč a jel zcela osamocen na Nováka. Brankář UK vyhrál souboj nervů a vykryl Krejčiříkovo zakončení. V dobrých pozicích se poté objevili před olomouckým brankářem Volf a Rubeš, ale nedokázali jej překonat. Na druhé straně zahrozil Pěcha s Krejčiříkem, ale Novák oba pokusy pokryl. Necelé čtyři minuty do konce druhé třetiny přišla změna skóre. Olomouc se mohla opět radovat z rychlého protiútoku. Kropáč přihrál ve středním pásmu Roseckému. Ten vystřelil z vrcholu kruhu. Novák puk vyrazil pouze před sebe přímo k volnému Roseckému, který nad ničím nepřemýšlel a z první napálil puk na branku. Jeho střela prošla brankáři UK mezi betony a hosté šly do vedení. Hráči UK se snažili ihned odpovědět. Filip Čmejla prošel obranou jako nůž máslem, ale Šoustal dokázal jeho zakončení krajíčkem betonu vytěsnit mezi tři tyče. O půl minuty později způsobili svým talkem hráči UK velký závar před brankou Olomouce, ale nedokázali se dostat přes bránící hráče k odraženým pukům a volný kotouč přikryl brankář Univerzity Palackého. Poslední příležitost na srovnání stavu měl ve druhé třetině Filip Rubeš, ale místo střely se snažil najít svého spoluhráče Jindru. Sražený kotouč mířil do branky, ale Šoustal dokázal instinktivně vykopnout kotouč ven z brankoviště mimo dosah domácích hráčů. Tím pádem šli do třetí třetiny ve vedení hostující,

Třetí třetina začala přesilovou hrou Olomouce. Domácí pykali za příliš mnoho hráčů na ledě. A tato technická chyba byla olomouckými potrestána. Na levém kruhu se objevil osamocený Pavel Skopal. Do cesty se mu postavil kapitán domácích Michael Klinger, ale útočník Olomouce se jej zbavil kličkou na střed a střelou do protipohybu propálil brankáře UK a zvýšil náskok host na dvě branky. Za další dvě minuty byl vyloučen další hráč domácích a hosté opět trestali. Střelu Pírka od modré tečoval na brankovišti Palička a Novák už na změnu směru střely nedokázal reagovat. Olomoučtí tak díky dvěma přesilovkovým zásahům odskočili na rozdíl tří branek. Domácí se snažili v poslední pětiminutovce o zázrak. Blízko snížení byl Benjamin Velas, který nedokázal usměrnit mezi tři tyče nabídku Fredyho Hakla. V dalších šedesáti sekundách střílel nebezpečně z pravého kruhu Šimanský a na vyražený kotouč nedosáhl Rudolph a o chvíli později střílel z bezprostřední blízkosti David Volf, ale i jeho střelu dokázal Šoustal vyrazit těsně vedle své pravé tyče. Snížení přišlo z hokejek domácích až necelé dvě minuty před koncem. Puk putoval po ose Jindra, Volf až k Rudolphovi, který dokázal trefit odkrytou branku. Domácí dál bojovali bez brankáře, ale jejich nepřesnost v útočném pásmu potrestal Krejčiřík, který vystihl Glittovu přihrávku a pečetil výhru brankou do prázdné klece. Poslední branku utkání přidal vzápětí obránce Olomouce Kropáč a završil tak střelecký účet UP v hlavním městě na šesti brankách.

Vítězovi základní části tak nezbývá, než se pokusit napravit zaváhání z prvního utkání a prodloužit sérii na tři utkání.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři