Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Druhé zaskočení favorita se nekonalo, Pražané srovnali stav semifinálové série

V pondělí se na Hané odehrál druhý semifinálový zápas mezi celky Univerzity Palackého v Olomouci a UK Hockey Prague. UK přijelo na Moravu se ztrátou, prohra pro ně mohla znamenat konec sezóny. Vítěz základní části už ale s Olomoucí napodruhé nezaváhal. Karlovka nedala domácím šanci na branku a po výhře 3:0 srovnala sérii. O finalistovi, kterého v závěrečných bojích vyzvou plzeňští Akademici, bude muset rozhodnout třetí zápas.

První třetina pondělního střetnutí nabídla vyrovnaný výkon ze strany domácího i hostujícího mužstva. Během úvodních minut museli být oba maskování muži v permanenci. I domácí Šoustal i hostující Mašek si připsali do statistik úspěšné zásahy. Blíže k úvodní brance utkání měli domácí. Nejprve zůstal sám před bránou Palička, který se pokoušel zakončit za Maška po kličce, kterou však hostující strážce klece zlikvidoval. Následně mohl posunout HC UP blíže k finále Skopal, jenž obdržel přesný pas od Cacha, domácí kapitán v koncovce ztratil kontrolu nad kotoučem.


Olomouc měla ze startu úvodní třetiny navrch a neproměněné šance ji mohly mrzet, když ke konci první části hry totiž skórovali Pražané. Nejprve dělily Jindru od branky milimetry. Útočník UK vystřelil od levého kruhu na zadní tyč, která však domácího gólmana ochránila od inkasované branky. V 18. minutě už byli Pražané přesní. UK využilo přesilovou hru. Martínek našel na mezikruží stojícího Jindru, který chtěl ještě poslat puk na výhodně postaveného Olivera Glittu. Glitta sice kotouč nezpracoval, zato se kus černé gumy otřel o jeho brusle a zaplul za bezmocného Šoustala. Po této brance byla Praha značně při chuti a Olomouc se musela aktivně bránit, aby v úvodní části ještě neinkasovala gól do šatny. To se domácím podařilo a Praha si po dvaceti minutách odnášela do šatny nejhubenější možný náskok 1:0.


Ve druhé části se bohužel pro domácí prohloubil rozdíl mezi celky. Ačkoli Praha vedla pouze o jednu branku, od úvodní minuty druhé části se snažila svůj náskok aktivní hrou zvýšit a domácí za Pražany spíše zaostávali. Olomouc měla problém s přechodem do útočného pásma a se zakončením. HC UP vysílalo na Maška spíše nahození z úhlu, zatímco UK ohrožovalo Šoustala zákeřnými, přímými pokusy. Ty nejčastěji vysílali Jindra a Martínek, vidět byl také Rudulph.


Všem jejich prověrkám domácí gólman vytrvale odolával, ale ve 39. minutě znovu kapituloval. Na vrchol kruhu si vybruslil Viktor Martínek, který vyslal ze své čepele prudkou, nechytatelnou ránu pod víko, Šoustal měl zakrytý výhled a proti přesné střele hostujícího kanonýra nic nezmohl. Univerzita Karlova vedla 2:0 a ke konci druhé periody se poprvé na ledě prostějovského stadionu, který během pondělní bitvy navštívilo přes tři sta příznivců, objevily vypjaté emoce. Univerzita Palackého byla viditelně v psychické nepohodě a za soupeřem zaostávala, Pražané se jejich nepříznivého rozpoložení snažili využít, a tak vznikla první šarvátka, která byla pomyslným závěrem druhé třetiny, ve které hosté zvýšili svůj náskok na dvoubrankový.


Třetí perioda skoro kopírovala scénář prostřední části. U kotouče byli hlavně hosté. Trojice Jindra, Martínek a Rudolph se představovala kombinačním hokejem. Domácí nebyli v tempu, přesto stále toužili po stažení rozdílu a snížení skóre. To se nepodařilo, naopak Karlovka ve třetí třetině vsítila třetí přesný zápas. Ve 48. minutě se podruhé v zápase trefil Oliver Glitt. Martínek se procpal mezi pravým mantinelem a olomouckou obranou do střelecké pozice, jeho rána z úhlu byla zlikvidována Šoustalem, avšak puk se opět dostal na Martínkvou hůl. Forvard Pražanů jej přes pásmo poslal na Glitta, který dojížděl z mezikruží na hranici brankoviště, odkud neměl těžkou práci se zakončením.


Ve zbývajícím čase třetí třetiny se domácí ještě snažili využít divácké kulisy, která jim byla k dispozici a jakkoli zvrátit zápas. Šance, které si vypracovali ale Mašek zlikvidoval. V samém závěru se ještě strhla slovní a následně i pěstní potyčka na hranici středního pásma, které jen potvrdila fakt, že verva a zápal jsou synonymy vyřazovacích bojů Univerzitní ligy.


Druhé utkání o vítězi série nerozhodlo. Tým UK Hockey Prague si každou třetiny druhého semifinálového souboje připsal branku a výhrou 3:0 srovnal stav zápasů na 1:1. O finalistovi tedy bude muset rozhodnout třetí vzájemné střetnutí.


Zatímco na Hané se nerozhodlo, v Plzni oslavili postup do finále domácí Akademici. Kdo je v závěrečných bojích o pohár Jana Palacha doplní se dozvíme již ve středu 6. dubna, kdy bude UK Hockey Prague hostit HC Univerzitu Palackého od 17:30 na Zimním stadionu v Edenu.


Autor: Alena Ryšavá

Foto: Josef Polehňa

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři