Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Jakub Muška: Parta v kabině je oproti profesionálním týmům naprosto odlišná

Ještě nedávno se Jakub Muška proháněl po kluzištích stadionů v Chance lize. Do statistik zapsal v dresu mateřského Mountfieldu HK starty v Champions Hockey League, jednou naskočil i do extraligového zápasu. Nyní je před urostlým bekem nová výzva – pozvednout Riders na ledě, i mimo něj. Do nadcházející sezony vstupuje jako obránce a také Marketingový a PR manažer.

Na úvod rozhovoru se nemohu nezeptat. Ještě před dvěma lety jste byl profesionální hráč. Co Vás vedlo k přestupu do Riders?
Přestup do Riders vyplynul z průběhu hokejového života. Prošel jsem mládeží v Hradci Králové, pak jsem dostal smlouvu s Mountfieldem na tři sezóny, kdy jsem nejprve hrál 2. ligu ve Vrchlabí a pak Chance ligu v Prostějově a Kolíně. Po sezoně v Kolíně mi nebylo nabídnuto prodloužení, a tak jsem se vydal do druholigového Dvora Králové nad Labem, To už jsem nastupoval do druhého ročníku na Univerzitě Pardubice, kde je mým spolužákem Honza Vacek. Nejprve jsem s Riders trénoval. Když to šlo časově skloubit se zápasy ve 2. lize, tak jsem rád naskočil i v zápasech Univerzitní ligy.

V následující sezoně budete dále hrát ve 2. lize?
Bohužel tým ve Dvoře Králové nad Labem skončil kvůli špatnému zdravotnímu stavu majitele klubu. Měl jsem nějaké nabídky ze 2. ligy, ale z časového hlediska nedávalo smysl jezdit na zápasy na druhý konec republiky. 

Máte zkušenosti s 1. a 2. ligou, jaké jsou rozdíly mezi soutěžemi, i ve srovnání s Univerzitní ligou?
Řekl bych, že rozdíl mezi 1. a 2. ligou se vyrovnává v některých zápasech, když se sejdou dva špičkové druholigové týmy, jsou zápasy na úrovni vyšší ligy. Naopak v 1. lize zápasy týmů ze spodu tabulky jsou srovnatelné s druholigovými. V Chance lize se hodně bruslí, je tam spousta mladých kluků. Druhá liga byla podle mého hodně o hokejovosti, hraje zde spousta zkušených hráčů. Ale je to zápas od zápasu. Univerzitní liga se s Chance ligou nedá srovnávat, co se týče 2. ligy, tak horší tým ze 2. ligy by se mohl rovnat s předními týmy ULLH.

Před novou sezonou proběhla značná obměna realizačního týmu. Této obměny jste byl také součástí. Jak jste se na pozici marketingového manažera dostal?
Dalo by se říct, že jsem k tomu přišel jako slepý k houslím. Po sezoně jsme tušili, že nějaké změny přijdou. Po konci pana Kratochvíla jsem byl v kontaktu s Vácou, který mi psal, o nabídce na post manažera, kterou dostal. Když to bylo potvrzeno, tak jsem mu hned nabídl, že mu budu rád s čímkoliv pomáhat. Vím, že je to něco, co ho bude bavit a je člověk na svém místě.

Nabídka mít na starost marketing přišla od Honzy?
Ne, Honzovi jsem pomáhal, najednou jsme si uvědomili, že jsme v dennodenním kontaktu, neustále řešíme věci spojené s Riders, při společných hovorech jsme dokázali hodinu probírat, jak zlepšit chod klubu. Dopadlo to tak, že jsme vymysleli post Marketingového a PR manažera, který v klubu loni nebyl.

Jaká je hlavní náplň práce na pozici marketingového manažera? A co od nové pozice očekáváte?
Starám se o sociální sítě, Instagram, TikTok, nově jsme založili Twitter, s tím vším mi pomáhá ještě Patricie Šedivá, hlavně v době tréninků a zápasů. Zde si nastavujeme způsoby, kterými budeme komunikovat s veřejností a jak budeme vystupovat na sítích. Déle o to abychom byli vidět. Chceme být lidem co nejvíce na očích, nalákat je na zápasy. Chceme, aby lidi bavil tenhle projekt, kterým ULLH je. Jde nám o to, aby lidé ve městě a na univerzitě věděli, že jsou zde kluci, co hrají hokej a studují, a že je zábava chodit na jejich zápasy. S tím se pojí i oslovování sponzorů, na kterém pracují všichni v klubu. Komunikuji také s marketingovým oddělením celé soutěže, kde řešíme zlepšení propagace Univerzitní ligy jako celku.

A co od nové pozice očekáváte?
Zkušenosti. Děláme tohle hlavně pro sebe. Když budeme dobře vystupovat, lidé nás přijdou podpořit na stadion, bude dobrá atmosféra, hráči i diváci si zápas užijí. Získání sponzorů povede ke zkvalitnění zázemí a vybavení, pomůže to pozvednou celkovou úroveň. Nestojí nad námi žádný šéf, který rozdává úkoly. Děláme to pro sebe, pro spoluhráče, pro kamarády, jsme vlastním pánem, což je kolikrát více motivující, než když člověka někdo hlídá.

Jako student Fakulty ekonomicko-správní Univerzity Pardubice jste určitě měl předmět Marketing. Je zde tedy možnost využít načerpané znalosti ze studia?
Kdybych věděl, že tohle budu dělat tak se na hodinách asi více snažím. Ale je možné, že věci ze seminářů a přednášek využívám a ani si to neuvědomuji. Musím však přiznat, že tenhle předmět mě hodně bavil, ačkoliv jsem ze zkoušky u pana Mgr. Mlázovského měl slušný vítr.

V minulé sezóně jste patřil k nejlepším obráncům Riders, tak bude určitě fanoušky zajímat, zda budete i nadále nastupovat, nebo se přesunete pouze do manažerského křesla?
Hrát budu nadále, stále mě to baví. Je zde naprosto odlišný typ party v kabině oproti profesionálním týmům. Všichni tady hrají hokej protože je to baví, dělají ho celý život a ULLH jim nabídla něco, co tu dříve nebylo. Sám jsem zvědav, jestli při zápasech nebudu myslet na všechny ostatní věci ohledně marketingu a hladkého průběhu zápasu po této stránce, ale věřím, že se to povede i s pomocí lidí, se kterými tvoříme Riders. 

Závěrem, co si kladeš jako hlavní marketingové cíle do sezony?
Pokud pominu klasické zvýšení návštěvnosti, čísel na sociálních sítích a podobně, tak největším cílem je dostat na zápas minimálně 1000 fanoušků.


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři