Přesunout nahoru
čt 4. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Preview: Sezóna startuje, Olomouc vyzve na domácím ledě Engineers

V pondělí startuje pro olomoucký univerzitní tým nový ročník Univerzitní ligy. Do loňské sezóny vstupovali Hanáci s výhrou v UNI Cupu. Na tento úspěch v letošním ročníku poháru nenavázali. To už je ale minulostí. Nyní je HC UP před branami sezóny a jako první vyzve na domácím ledě Engineers Prague!

V pondělí 26. září vyzve Olomouc na domácím ledě Engineers Prague. První kolo Univerzitní ligy a první utkání týmů začne v 17:00 na uničovském Zimním stadionu, který je domovskou ledovou plochou olomouckého celku. Pojďme se před tímto kláním podívat na stručné novinky z táborů obou mužstev, shrnout si minulou sezónu a podívat se i na letos odehraný UNI Cup. 

HC Univerzita Palackého v Olomouci

Co je v Olomouci nového?  

V týmu Univerzity Palackého nastaly změny v off-ice týmu. Novým sportovním ředitelem se již ke konci minulé sezóny stal Miroslav Janošek. Novým marketingovým manažerem je pak od letošní sezóny Jakub Labounek. Samotný kádr HC UP čítá přes deset nováčků. 

Loňská sezóna HC UP: Kostrbatý začátek, těsný postup a pak semifinále

Loňská sezóna nezačala pro Olomouc příliš dobře. Od začátku ročníku do období zimního zkouškového se Hanáci představovali výkony jako na horké dráze. Ke konci sezóny se však svěřenci trenéra Janečka zvedli, a nakonec si z osmé příčky zasloužili postup do vyřazovacích bojů. V těch si HC UP jako soupeře pro čtvrtfinále vybrala brněnská MUNI. Olomouc po výkonech ze základních části nebyla v roli favorita, avšak s Masaryčkou si poradila 6:3 a 2:1 a postoupila do semifinále. V tom narazila na vítěze základní části UK Hockey Prague. V těsném souboji o finále nakonec Olomouc padla po prohrách 0:3 a 2:3 po prodloužení. Zejména druhá prohra mohla Hanáky mrzet. V nové sezóně se Olomouc zcela jistě bude snažit navázat na úspěšné zakončení uplynulého ročníku. 

HC UP se loni blýsklo v individuálních statistikách. Forvard Filip Palička se stal jedním ze dvou nejlepších střelců základní části Univerzitní ligy. O nejúspěšnějšího střelce základní části se podělil s ostravským Davidem Sysalou. Palička v sedmnácti zápasech nastřílel patnáct branek. 

Obhájení výhry v UNI Cupu se letos nekonalo...

V UNI Cupu se Hanákům letos nezadařilo. Narozdíl od loňské sezóny, kdy Olomouc vyhrála přípravný pohár, došlo k vyřazení HC UP už v první zápase. V předkole Olomoučané padli s Riders 2:6. Následně je před sezónou ještě čekalo střetnutí, kterým si výrazně spravili chuť i reputaci. Minulý týden vyzvali BO Ostrava, které porazili 12:5. 


Engineers Prague 

Co je nového v táboře inženýrů? 

I Engineers představili před nadcházející sezónou změny a posily v off-ice týmech. Novým generálním manažerem se stal Tomáš Kadlec, sportovním manažerem pak Petr Janásek.  

Engineers a konec cesty v semifinále UNI Cupu 

V UNI Cupu se letos Pražané střetli ve čtvrtfinále s Českými Budějovicemi, které porazili 5:3. Následně v derby s Univerzitou Karlovou padli v semifinále těsně 3:4. Tam pro ně cesta pohárem skončila. Šlo o stejný výsledek jako v loňské sezóně, kdy ale o postup do finále UNI Cupu inženýry připravila právě Olomouc.

Obávaný celek ze základní části skončil před těsně branami semifinále 

Inženýři v loňské sezóně patřili mezi obávaného soupeře. Pražané se během ročníku prezentovali poměrně konzistentními výkony. Na své konto sbírali výhry, nikoli ty vysoké, ale na to se historie neptá. Základní část zakončili na třetí příčce tabulky. Z této pozice si Pražané vybrali jako soupeře pro čtvrtfinále plzeňské Akademiky. V první zápase zvítězila Plzeň 3:0, v druhém duelu inženýři srovnali sérii po výhře 4:3 po prodloužení. Rozhodují zápas znamenal pro Pražany ukončení loňské sezóny. S Plzní doma prohráli 2:3 po prodloužení a brány semifinále se jim zavřeli. V letošní sezóně se bude ambiciózní pražský tým zcela jistě pokoušet tuto skutečnost odčinit. 

Engineers loni měli jistotu v bráně. Josef Havel se stal nejúspěšnějším maskovaným mužem základní části Univerzitní ligy. Jeho úspěšnost čítala 95,02 % úspěšných zákroků a průměrně inkasoval jen 1,57 gólů na zápas. 

H2H: Loni se více dařilo inženýrům

V loňské sezóně se celky střetly celkem třikrát. Poprvé během UNI Cupu, kdy zvítězila Olomouc 5:4 po prodloužení. V sezóně zvítězili dvakrát Pražané. Poprvé Olomouc porazili na začátku listopadu 5:3 a poté ji přemohli na počátku února 3:2 po prodloužení. 


Jak dopadne první letošní střetnutí? Na to si budeme muset počkat do pondělního večera. Tak neváhejte a navštivte první utkání Univerzitní ligy v novém ročníků v pondělí 26. září v 17:00 na Zimním stadionu v Uničově.

Autor: Alena Ryšavá
Foto: Josef Polehňa

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři