Přesunout nahoru

Posila do olomouckého brankoviště, dvojici s Novotným bude tvořit Pražan

V loňském ročníku působila v olomouckém celku brankářská dvojice Michal Šoustal a Lukáš Novotný. První jmenovaný v týmu dále nepokračuje. Lukáši Novotnému ale přibyl už na try-outu nový parťák. Mezi tři tyče se v nové sezóně postaví odchovanec Olomouce Richard Pražan, který se může pyšnit i zahraničními zkušenostmi. Proč se rozhodl pro univerzitní hokej? „Přišlo mi to jako dobrá příležitost zkusit něco nového a zároveň spojit sport se vzděláním, " řekl nový maskovaný muž HC UP, student prvního ročníku oboru Trenérství a sport.

Richarde, popiš nám svoji hokejovou cestu, která tě dovedla až do univerzitního týmu? 

S hokejem jsem začínal ve třech letech v Olomouci. Celkem brzy jsem se rozhodl, že chci být brankářem, v brance jsem zhruba od pěti let. Začínal jsem tedy v týmu HC Olomouc, se kterým jsem spojil velkou část mládežnické kariéry. V mladším dorostu jsem jednu sezónu hrál za brněnskou Techniku, pak jsem se vrátil zpět do Olomouce. První rok juniorky jsem poté působil v Kroměříži. Následně jsem posbíral zkušenosti v zahraničí. Rok jsem hrál v USA v týmu Long Beach Sharks. Teď hraji za Univerzitu Palackého, a navíc ještě za muže v Kroměříži.

Co bylo tvou motivací ke studiu na vysoké škole?

Motivací ke studiu pro mě byl jednoznačně sport, kterému se věnuji odmalička. Vlastně je to jediná věc, které se věnuji, řekněme, naplno. Bylo pro mě tedy jasné, v čem chci po střední škole pokračovat dál. Daný obor (pozn. autorky: Trenérství a sport – pedagogika volného času) jsem si vybral proto, že bych se i v budoucnu chtěl profesně směrovat do oblasti sportu.

Jak ses dozvěděl o univerzitním týmu? A proč zrovna univerzitní hokej? 

O univerzitním hokeji jsem se dozvěděl od spoluhráčů. Po ukončení střední školy jsem se o působení v univerzitním týmu zajímal. Přišlo mi to jako dobrá příležitost zkusit něco nového a zároveň spojit sport se vzděláním.

Hráči HC UP často, i nezávisle na sobě, chválí kolektiv, který v kabině mají. Jak na tebe jako na nováčka působí? 

Kolektiv v týmu je velmi dobrý, jde znát, že se drtivá většina kluků potkávala v různých předešlých týmech. Nás jako nováčky starší kluci přijali v podstatě hned mezi sebe. Rozdali i pár rad mířeným třeba ke studiu. Kolektiv jsme ještě utužili společnou večerní akcí minulý týden.

Tvým parťákem na tvou první sezónu v univerzitním týmu se stal Lukáš Novotný. Jak jste si spolu sedli? 

S Lukášem jsme se před univerzitou vůbec neznali ani jsme proti sobě nehráli v mládežnickém hokeji. Nicméně si myslím, že je to fajn kluk a velmi dobrý gólman. Bavil jsem se s ním i o tom, jak to chodí v týmu a jak to funguje ve škole. Musím říct, že se na sezónu s ním moc těším.

Jak bys srovnal univerzitní hokej s tím, co už máš ve své kariéře za sebou. Podobá se spíše juniorskému, nebo spíše seniorskému hokeji? 

Univerzitní hokej se více podobá juniorskému stylu hokeje. Je rychlý, tvořivý a proměnlivý. V seniorském hokeji je to více o taktice a zkušenostech. Každopádně velmi mě baví ten kontrast, co oba hokejové styly přinášejí.

Jaké jsou tvé osobní cíle pro první sezónu v univerzitním týmu a jaký má Olomouc týmový cíl? 

Moje cíle na letošní rok jsou rozhodně úspěšně spojit sport a školu. Dále týmový cíl je jednoznačně postoupit do play-off a následně v něm hrát co nejdéle. Myslím si, že jako tým, na to určitě máme. Věřím, že nejen já, ale každý v týmu do toho dá sto procent.

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Josef Polehňa 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři