Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

HC UP vstup do sezóny nevyšel, od inženýrů obdrželi devítku

V úvodním utkání letošní sezóny ztrácela Olomouc na svého soupeře od prvních minut. Inženýři šli rychle do tříbrankového vedení, které během zápasu navyšovali, až se skóre zastavilo na devíti brankách z čepelí Pražanů. Domácí se snažili srovnat krok a ačkoli se jejich výkon s průběhem zápasu zlepšoval, snaha se však v mnoho branek nepřetavila. Dva přesné zásahy si připsal pouze Palička, a tak Olomouc padla s Engineers Prague 2:9.

Hosté vstoupili do zápasu velmi dobře. Neuběhly ještě ani dvě minuty a Engineers už vedli 3:0. Skóre otevřel po pouhých čtyřiadvaceti sekundách Pavel Vaňous. Vaňous obdržel přesný pas od Januška a zacílil pod pravý horní roh. O necelou minutu později na něj navázal David Blažek. Inženýři se dostali po chybě domácích do přečíslení, kterému velel Fabiánek, jenž poslal přesný pas na Blažka a ten zavěsil pod víko olomoucké klece. Třetí rychlá branka padla za záda Novotného o méně než půl minuty později. Ihned po buly se trefil Tomáš Šíma

Tři rychlé zásahy do olomoucké klece znamenaly pro domácí ledovou sprchu. Hanáci se z této nepříjemné skutečnosti nemohli vzpamatovat, a i v následujících minutách byli pod tlakem. Tlak přinesl Pražanům ovoce v 7. minutě. Dohnal zaregistroval volný prostor mezi domácími a vybídl do akce Tomáše Kadlece. Kadlec byl v zakončení nekompromisní a Engineers vedli 4:0. 


Po čtvrté brance se Olomouc vzpamatovala. Domácí po půli první třetiny vyrazili s vervou kupředu. Zkoušel to Holiš, Šembera nebo ze zadních řad Pírek. Naději křesal také Dubovči. Nicméně v 17.minutě zvýšili inženýři na 5:0. Novotný si nešťastně srazil za svá záda kotouč nahozený z ostrého úhlu z hole Jakuba Dohnala. Olomouc i po této brance tahala za kratší konec, ale přece jen vystřihla nebezpečnou akci, když se do třetiny vřítil osamocený Janků. Spálená šance byla k vidění i na straně hostů. Pražané dvě minuty do konce netrefili odkrytou klec. I přesto odcházeli do kabin veselejší za stavu 5:0. 

V úvodních sekundách druhé periody se domácí pokoušeli zvrátit nepříjemné skóre. Snahy byly urputné, avšak branku nepřinesly. Ta padla opět z čepele hostů. Ve 25. minutě se po zmatku před domácí klecí nejlépe zorientoval Tomáš Fabiánek a zacílil za nic netušícího brankáře HC UP, 5:0 pro Engineers. Za pár vteřin byli hosté ještě veselejší. Z mezikruží se povedlo prostřelit Novotného Michalovi Kučerovi


Olomouc se snažila za velmi nepříznivého skóre zabojovat. Kupředu vyrazil Sup, který ale narazil na připraveného Havla.  Ve 33. minutě už byl úspěšný Filip Palička. Palička vyrazil do úniku ve vlastním oslabení a poprvé v zápase překonal Havla. Na Paličku mohli ještě ve druhé třetině navázat Dubovči s Cachem, zůstalo však pouze u šancí. Po druhé třetině bylo skóre na ukazatelích na uničovském Zimním stadionu pro domácí nepříznivé 1:7. 

Výkon domácích se v utkání postupně zlepšoval. Ve třetí třetině už Olomouc nebyla tolik pod tlakem. Dokonce si připsala další branku, o kterou se postaral znovu Filip Palička, jenž i podruhé překonal Havla z brejku.  Vylepšení skóre ale nemělo dlouhého trvání, jelikož se o necelou minut později trefili i inženýři. Šonský přesně naservíroval puk Jakubovi Dohnalovi, který zvýšil na 8:2. 


Po osmé brance hostů byly k vidění ještě pokusy ze strany domácích. Znovu to zkoušeli Dubovči se Šemberou. Hrozil také Rosecký, kterému se do cesty postavil až brankář Havel. Byli to však hosté, kdo se rozhodl udělat za zápasem pomyslnou tečku. V poslední minutě upravil výsledek na konečných 9:2 pro Pražany František Januška

Olomouci se vstup do sezóny nepovedl. V zápase ztrácela už od první minuty. Zlepšující se výkon na smazání vysokého rozdílu nestačil. Šanci na nápravu budou mít Hanáci už příští týden v pondělí 3. října, kdy vyzvou na svém ledě pardubické Riders!


Autor: Alena Ryšavá

Foto: Josef Polehňa 

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři