Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Univerzitní lize kvalita nechybí, jsem rád, že v Česku tento projekt máme, hlásí nováček v týmu Olomouce Blaháček

Po letošním try-outu přibylo do týmu HC UP poměrně mnoho nových tváří. Jednou z nich je i Matěj Blaháček. Student prvního ročníku Tělesné výchovy a matematiky pro vzdělání doplnil zadní řady HC UP. Svou hokejovou kariéru spojil hlavně se šumperskými Mladými Draky, zkušenosti posbíral i v Krajské lize a nyní se bude snažit naplnit letošní cíle týmu Univerzity Palackého. „Kluky jsem minulou sezónu sledoval a myslím si, že motivace pro tento ročník v kabině určitě je."

Matěji, kdy a kde jsi poprvé vyjel mezi mantinely? 

Mé první hokejové krůčky jsem udělal na Zimním stadionu v Šumperku. Začínal jsem už v pěti letech a k hokeji mě dovedl táta. Bruslení s hokejkou mě začalo bavit, a tak jsem se stal hráčem klubu HK Mladí Draci Šumperk, za který již v té době hrál můj starší brácha. V dresu Mladých Draků jsem strávil celou svou dosavadní hokejovou cestu od přípravky až do konce juniorského věku. V juniorce jsem navíc dostal od trenérů možnost okusit Krajskou ligu mužů Pardubického kraje v Moravské Třebové, kde letos budu hrát už čtvrtým rokem.

Co bylo tvou motivací při výběru oboru studia na Univerzitě Palackého, sehrál nějakou roli i sport? 

Na Univerzitě Palackého jsem si zvolil obor Tělesná výchova a matematika pro vzdělávání, protože jsem chtěl zůstat v kontaktu se sportem jako takovým a matematika mě baví, proto jsem zvolil právě ji.

Angažmá v univerzitním týmu předcházel try-out, jak výběh nováčků do týmu probíhal?

Na žádném try-outu jsem do této doby nebyl. Moc jsem nevěděl, co od toho čekat. V šatně jsme se všichni navzájem představili, rozdělili se na dva týmy a na ledě jsme si proti sobě zahráli. Akce se nesla v takovém seznamovacím duchu a myslím si, že pro trenéra i pro nás hráče splnila to, co měla.

Kdybys měl srovnat univerzitní hokej s juniorským či seniorským z kraje, v čem jsou si podobné, respektive v čem se liší? 

Juniorský hokej bych popsal jako velmi rychlý a tvrdý, kdežto v Krajské lize se týmy zaměřují více na taktický styl hry. Univerzitní hokej bych charakterizoval jako juniorský a krajský hokej dohromady. Působí zde hráči se zkušenostmi, jak z mládežnických extralig, tak i z druhé nejvyšší seniorské ligy. Univerzitní lize kvalita určitě nechybí a jsem opravdu rád, že něco takového tu v Česku existuje.

Do olomouckého týmu letos přibylo docela dost nováčků. Jak vás nově příchozí přijala parta „mazáků"? Jaký máte v kabině kolektiv? 

Já jsem to měl oproti některým nováčkům trochu jednodušší, protože spoustu kluků již znám z jiných týmů, především z Moravské Třebové nebo ze Šumperka. Jinak si myslím, že starší v týmu nás přijali v úplné pohodě a kolektiv si sedl. Po posledním přípravném zápasu proběhla i týmová stmelovačka, která byla více než povedená.

Jaké jsou nyní cíle Olomouce na začátku sezóny Univerzitní ligy a jaké máš ty osobní vize?

Cíle pro tento ročník jsou ty nejvyšší. Zejména hrát dobrý hokej a pokusit se vyhrát Univerzitní ligu. Kluky jsem minulou sezónu sledoval a myslím si, že motivace pro tento ročník v kabině určitě je. Mé osobní cíle se týkají samozřejmě toho, abych úspěšně studoval na univerzitě.

Na jakého soupeře se v Univerzitní lize nejvíce těšíš a proč?

Nejvíce se těším na zápas s VUT Cavaliers Brno, protože zde působí mí dva dlouholetí kamarádi a spoluhráči ze Šumperka. Bude to docela zajímavé vzhledem k tomu, že oba Filip Cekr a Tomáš Kavan budou letos hrát v Univerzitní lize proti mně za Cavaliers  a zároveň po mém boku Krajskou ligu za Moravskou Třebovou.

Autor: Alena Ryšavá

Foto: Josef Polehňa

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři