Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Plzeň porazila i druhý brněnský tým a drží si neporazitelnost

Středeční večer si pro nás nachystal souboj dvou stoprocentních týmů. Zatímco domácí Akademici si ji udrželi, hostující MUNI zažila letos poprvé hořkost porážky.

Očekávala se naprosto vyrovnaná bitva. Vždyť ostatně i kurz na Tipsportu byl na oba celky úplně stejný! Diváci se tedy mohli těšit na zajímavou bitvu. Na první pohled to vypadalo, že se střetli žáci s dorostenci. Brno totiž mělo na první pohled výraznou výškovou převahu. Akademici ale ukázali, že hokejová šikovnost je více než fyzické parametry.

Do první třetiny lépe vstoupila MUNI a vytvořila si počáteční tlak, postupně se ale hra začala otáčet ve prospěch Akademiků. Ty svou snahu přetavili v první branku, když při přesilovce po vyloučení Gonose Vít Reitspies šikovně tečoval před brankářem střelu Vavřičky a puk zapadl za levou tyč. Vedení Akademikům vydrželo necelé čtyři minuty. V 19. minutě Pavel Tomaník rozjel svůj pověstný vlak, když přebral puk ve středním pásmu, objel beka a z ostrého úhlu zavěsil za vzdálenější tyč. Nejlepší střelec letošního ročníku tak opět potvrdil svojí formu. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1, ale stále větší převahu si tvořili domácí Akademici.

Druhou třetinu Akademici definitivně potvrdili, že tenhle zápas řídí oni. Hned na začátku zamkli svého soupeře v jeho pásmu, nicméně nakonec se trefili až z rychlého protiútoku. Štěpán Říha proti třem bekům vystřelil z levého kruhu a trefil se pod vyrážečku brankáře Krále. Další branku jsme v druhé třetině neviděli, ale obraz hry byl víceméně pořád stejný. Akademici měli více ze hry a Brno hrozilo z rychlých brejků. Po dvou třetinách byl tedy stav 2:1.

Velkou šanci rozhodnout utkání dostali Akademici hned na začátku třetí třetiny. Nejprve dostal trest hostující Uhříček a o 12 vteřin později dostal dokonce 2+2 Gonos, který si neodpustil projev k rozhodčímu, za což mu byl trest za odměnu zdvojnásoben. Akademiky tedy čekala dvojitá přesilovka dlouhá téměř dvě minuty. V dvojitém oslabení se Brnu dařilo velice dobře vyhazovat a zastavit rozjíždějící se útok Akademiků. To nejhorší přežili, ale vzápětí při obyčejné přesilovce Plzeň udeřila. Marek Princl si ve stylu Dominika Kubalíka našel svůj prostor na střelu a parádně trefil levý spodní roh. Filip Král toho nemohl moc dělat, jelikož přes bránícího Hanzlíka takřka neviděl. Třetí třetina začala být na fauly hodně divoká a v 50 minutě jsme viděli dokonce minutu a půl dlouhou hru 3 na 3. Oba týmy si tak nanečisto vyzkoušeli prodloužení, ale ani více prostoru na ledu další branku nepřineslo. Nejblíže k ní měl Vít Reitspies, kterého vychytal Filip Král. Že ze zápasu bude drama se nerozhodl nikdo jiný, než Pavel Tomaník. Ten napřáhl kousek za mezikružím a trefil místo, které brankáři tak moc nenávidí, takzvaně do teploměru. Puk tedy Jonáši Štekrovi propadl mezi ramenem a tělem a při kontrole, kde ho má smutně zjistil, že je za jeho zády. Za dvě minuty Pavel Tomaník snahu svého mužstva naopak sabotoval, když obdržel již třetí trest v utkání. Akademici však přesilovku nevyužili a v čase 58:07 došlo ke klíčovému momentu zápasu. Rozhodčí nařídil za úmyslné posunutí branky Akademiků nájezd pro hostující celek. Tahle poměrně nezvyklá situace poslala do souboje Tadeáše Jakubce s Jonášem Štekrem. MUNI se objali na lavičce jako v Naganu a Tadeáš Jakubec se rozjel k nájezdu. Pokusil se o slavnou Forsbergovu kličku, ale domácí Jonáš Štekr dokázal dotlačit beton dost daleko a puk zastavil. V klíčovém okamžiku tak obstál plzeňský brankář. K situaci odvolaného brankáře se Brno dostalo až 30 vteřin před koncem a srovnat se jim už nepodařilo.

Na straně Plzně je určitě třeba vyzdvihnout práci Štěpána Říhy, Víta Reitspiese a také brankáře Jonáše Štekra, který obstál v klíčovém okamžiku. Na straně hostí pak zaslouží pochvalu především Pavel Tomaník, který dal dvě branky a ještě více zvýraznil svůj náskok v tabulce střelců. Brno se pokoušelo především o fyzický a rychlý hokej, zatímco Akademici hráli více technicky. Brno si škodilo samo především zbytečnými fauly. Pavel Tomaník si odseděl 6 minut na trestné lavici, Jan Gonos dokonce 8 minut. Celkově Brno nasbíralo 20 trestných minut, zatímco domácí Akademici jen 6. Dvě přesilovky navíc domácí využili. Potvrdilo se tedy to, co často říkají experti, tedy že přesilovky rozhodují zápasy. Akademici byli celý zápas o kousek lepší a zaslouženě jim zůstávají tři body doma. Porazili tedy oba brněnské týmy a tak si MUNI i Cavaliers mohou dát Plzeň leda v hospodě. 

V pondělí Akademici vyrazí do dalekého Uničova, kde se utkají s UP Olomouc. Ve čtvrtek je pak čeká akce roku, když se odehraje Bitva o Plzeň. Lístky kupujte ZDE.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři