Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Po čtyřech letech vládne Plzni opět ZČU

Přesně po roce se na ledě potkala Západočeská univerzita s Lékařskou fakultou v Plzni. Zápas nám nabídl atraktivní hokej, nadšené fanoušky a zlomení vítězné šňůry LFP, když si po třech výhrách bílého celku vzalo ZČU pohár zpět do svých rukou. Celkový stav je tedy 5:4 pro ZČU.

Už před zápasem viselo ve vzduchu velké napětí. Favorit prakticky neexistoval a zatímco LFP se chtěla vézt na vítězné vlně, ZČU zoufale toužila po tom získat trofej zpět. Pojďme ale hezky po pořádku.

Ještě než začalo samotné zápolení na ledě, potkaly se před stadionem oba pochody. Pár stovek fanoušků v modrém či bílých pláštích se postavilo proti sobě a rozdali si to v hlasitosti, světelné show nebo pokřicích. Po pětiminutové show obou kotlů se fanoušci přesunuli na stadion, kde je čekalo dalších 60 herních minut plných boje na tribunách.

Po ohnivém nástupu všech hráčů a společné hymně, kterou si letos zazpívali fanoušci a mnoho z nich mělo husí kůži, jsme byli konečně připraveni k úvodnímu buly. Ještě než se ale kdokoliv zahřál, LFP už zvedla ruce nad hlavu. Kapitán Jan Kalus tečoval vysokou střelu od modré způsobem, za který by se nestyděl ani hráč NHL. ZČU ale nehodlala složit zbraně, naopak se rychle oklepala a hnala za vyrovnávací brankou. Té se nakonec dočkala, když v přesilovce se náramně z mezikruží trefil Lukáš Folda. ZČU toužila po vedení, ale jednoznačnou stopku jim vystavil brankář LFP Jiří Černý, který chytal parádní zápas. Třetina tak především jeho zásluhou skončila stavem 1:1. 

O třetině se spojily dvě oblíbené kratochvíle v jednu - boby a bowling. Vznikl nám bowling na bobech a v něm zvítězili fanoušci ZČU, kteří trefili o jednu kuželku více než jejich soupeř. 

Druhá třetina začala v podobném duchu, jako ta první skončila. Vyrovnaná hra, více šancí na straně ZČU a fantastický Černý. Svou chvilku si vyžádali fanoušci ZČU, kteří vytáhli velmi povedené choreo Dr. Zoidberga z Futuramy. O chvíli později si pozornost vyžádal kapitán Akademiků, Dominik Beer. K tomu se trochu šťastně od soupeřova obránce odrazil puk a bek ZČU byl úplně sám před brankářem, kterého nadvakrát překonal. I Jonáš Štekr naproti chtěl být vidět, a tak v jeden okamžik vyjel proti nájezdu protihráče takovým způsobem, že ho obral o kotouč a rozehrával u mantinelu zhruba 10 metrů od svojí branky - kdo neviděl, neuvěří. Oba brankáři ukazovali, že jsou showmani i dále. Po 30. minutě se totiž sjeli u středové čáry a vypadalo to na bitku. Tu ale rychle změnili v tanec a rozjeli balet na ledě. Za potlesku všech fanoušků opustili herní plochu a svou šanci dostal za ZČU Zbyněk Varga a za LFP Matěj Bíma. Ostřejší vstup do zápasu měl určitě Zbyněk Varga. LFP chtěla srovnat a hodně zlobila, především pak lajna Kalus - Reitspies - Vavřička, která se jen hodně těžko bránila. Obrana ZČU v čele právě s Vargou to ale zvládala a nakonec to byl Bíma na druhé straně, který inkasoval. Při jednom ze zákroků neudržel puk a ten do branky doklepl Štěpán Říha. Ten zvýšil na 3:1 pro ZČU a před třetí třetinou to nevypadalo s LFP nejlépe.

Chuť si fanoušci v bílých pláštích vylepšili o třetině, kdy nás čekala další oblíbená zimní zábava - biatlon. Tady vyhráli pro změnu fanoušci LFP, byť to bylo opravdu jen o vteřiny.

I ve třetí třetině měla LFP maličko navrch a chtěla zápas minimálně vyrovnat, zkušenosti ale byly na straně ZČU. Ještě než jsme mohli vidět nějakou branku na sebe naposledy strhli pozornost brankáři Černý a Štekr, kteří si to před kamerou rozdali v tom, kdo zvládne rychleji vypít pivo. Štekr potvrdil, že dnešní večer bude patřit ZČU a svého kolegu přepil výkonem hodným profesionála. Pak se všechny oči znovu upřely na hokej, kde drama vrcholilo. Přízemní střelu od modré šikovně lízl Štěpán Hanzlík, který zvýšil vedení na 4:1 a s LFP to vypadalo už bledě. Že ale nesloží zbraně ukázal 5 minut před koncem Marek Vágner. Mladý útočník Třemošné nabral tempo, pohrál si s beky a trefil se krásně nad beton Vargy a tím mu ukradl stoprocentní úspěšnost zákroků. Tři minuty před koncem se šlo do situace 4 na 4, kde trenér LFP Frček na nic nečekal a zkusil hru bez brankáře. Tahle situace chvilku trvala, pak ale puk nenápadně opustil pásmo, a jako vítr přilétl Štěpán Hanzlík, který předvedl sprint zápasu, objel beka a i přes letící hokejku puk zasunul do prázdné branky. Pátým gólem dal definitivní razítko na vítězství ZČU. Její hráči ale měli stále hlad a do dějin zápasu se rozhodl zapsat i Martin Fořt. Ten v poslední minutě vymetl vzdálenější šibenici a definitivně uzavřel brankový účet zápasu na 6:2.

Po zápase začaly velkolepé oslavy na ledě, které byly následovány velkolepými oslavami na afterparty. ZČU si po několika letech vzala trofej od rivala a patřičně to oslavila. Bitva o Plzeň nám přinesla kromě atraktivního hokeje i parádní výkony obou kotlů, elektrizující atmosféru, show na ledě i mimo něj a především to nejdůležitější - nádherný sportovní zážitek a krásnou vzpomínku.

Příští Bitva o Plzeň nás čeká 18.10.2023. Bude se jednat o desáté výročí a nejspíše nás bude čekat něco velmi speciálního. Určitě sleduj oficiální stránku Bitvy o Plzeň, kde navíc můžeš nyní kupovat parádní merch. Pokud chceš být stále v obraze, tak sleduj i sociální sítě Akademiků ZDE. Na stejném odkazu najdeš i lístky na zápasy. Ten nejbližší hrají Akademici už 9.11 s Black Dogs Budweis, kteří se chtějí pomstít za loňské vyřazení z play-off. Kup si svůj lístek už teď a přijď nasát atmosféru univerzitního hokeje!


Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři