Přesunout nahoru
po 8. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Šlágr týdne pro Plzeň, Riders nahání Olomouc v boji o play off

Univerzitní liga má za sebou další zápasy. Proběhlo kompletní deváté kolo, ve kterém Olomouc zaskočila Ostravu, Inženýři i Akademici zvítězili, Karlovka předvedla obrat proti MUNI a Pardubice přejely Cavaliers. Šlágrem týdne však byla dohrávka druhého kola, do Prahy za Inženýry dorazili Akademici z Plzně.

Olomouc přemohla Ostravu a přiblížila se k play off

K utkání devátého kola přijela do Uničova Ostrava. Olomouc byla od začátku zápasu velmi aktivní, což se ve 13. minutě projevilo i na skóre zápasu. Káčer zpoza branky nalezl ve slotu Jana Macela, který neváhal a zametl kotouč za brankovou čáru. Velmi slušné zákroky předváděl domácí gólman Huzlík, který v první části likvidoval střelecké pokusy soupeře.

Ve druhé periodě to byli opět domácí, kteří si vytvářeli více střeleckých možností. Téměř v polovině zápasu se prosadil Michal Šembera, olomoucký útočník se v předbrankovém prostoru nejlépe zorientoval a propálil hostujícího brankáře. Hosté z Ostravy nenacházeli dobré střelecké pozice, mnohokrát jim chyběla i přesnost v přihrávkách, a tak šla Olomouc po 40 minutách do kabin za stavu 2:0.

Do třetí části vstoupili hosté mnohem lépe. Hned ve 43. minutě využili dvojnásobnou přesilovku, Dominik Kafka lehce překonal položeného gólmana. Domácí však rychle odskočili na rozdíl dvou branek, Patrik Říčka dorážku před brankou neminul. Ostravané se snažili snížit, což se jim podařilo v 52. minutě. Potočný nahodil puk od modré, na cestě jej tečoval Dominik Moravčík, který slavil druhou branku svého týmu. Hosté se ke konci zápasu rozhodli jít do risku bez gólmana, to se jim však nevyplatilo a inkasovali i počtvrté, střelcem branky byl Tomáš Holiš. Olomouc si tak připsala tři velmi cenné body do tabulky.

HC Univerzita Palackého v Olomouci – BO Ostrava Vítkovice Steel 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 13. Marcel (Káčer, Rimmel), 27. Šembera (Palička), 47. Říčka (Holiš, Procházka), 60. Holiš (Procházka) – 43. Kafka (Potočný, Kovalski), 52. Moravčík (Potočný, Dvořák).

Akademici rozsekli zápas s North Wings až ve třetí třetině

K zápasu devátého kola dorazili do Ústí plzeňští Akademici. Domácí Křídla vstoupila do utkání velmi dobře, už po 33 vteřinách hry skóroval Matěj Harkabus, domácí útočník dostal nahrávku na levý kruh a lehce zasunul puk za Černého. V osmé minutě přišla vyrovnávací trefa. Plzeň předvedla výbornou souhru, na konci akce stál Jan Kalus, který vypálil z mezikruží, kotouč byl nejprve zblokován, ale Kalus si jej rychle našel a uklidil jej do branky.

V prostřední dvacetiminutovce bylo mnoho příležitostí na obou stranách, Princl dokonce trefil tyčku, ale branka k vidění nebyla. Napětí se mezi hokejisty začalo stupňovat, emoce byly vidět i na ledové ploše a zápletka pro třetí třetinu byla jasná.

Severočeši šli ve 43. minutě do vedení, Jan Jindra se octl osamocen na pravém kruhu a zacílil přesně do odkryté strany sítě Akademiků. Hosté však brzy dostali příležitost dvojnásobné přesilové hry, tuto šanci využil Marek Princl. Elitní útočník Plzně propálil domácího gólmana z pravého kruhu. Martin Kuchař měl k dispozici trestné střílení, aby dostal své North Wings do vedení, vylámal si však zuby na plzeňském gólmanovi. Naopak Akademici odskočili do vedení, když Vít Reitspies dostal kotouč k levé tyčce a se zakončením neměl sebemenší problém. Lukáš Folda za necelou minutu ránou švihem překonal Kožnara v brance North Wings. Veselo bylo i v 54. minutě, kdy Vít Reitspies velmi rychle využil přesilovku. Severočeši opověděli během několika vteřin díky brance Martina Kuchaře. Poslední trefu zápasu si připsal Marek Princl, který dostal krásnou nahrávku do předbrankového prostoru a oklamal domácího brankáře.

HC North Wings Ústí nad Labem – ZČU Akademici Plzeň 3:6 (1:1, 0:0, 2:5)

Branky a nahrávky: 1. Harkabus (Janoušek), 43. Jindra (Kuchař, Vrba), 54. Kuchař (Vrba) – 8. Kalus (Reitspies, Princl), 45. Princl (Vavřička, Hanzlík), 48. Reitspies (Princl), 49. Folda (Vavřička, Říha), 54. Reitspies (Vavřička, Hanzlík), 55. Princl (Reitspies, Štochl).

Inženýři přemohli Budějovice, Havel opět úřadoval

Do Budějovic dorazili pražští Engineers. Domácí hokejisté předvedli dobrý vstup do utkání, potopila je však vlastní přesilovka. V 16. minutě ujel David Blažek, který ukořistil ve středním pásmu kotouč, roztáhl si Ludvíka a zakončil do horní části branky.

Pražané měli i v dalším průběhu více ze hry, což dokázali ve 37. minutě. Blažek z otočky našel Burdu, ten ještě přesunul na Tomáše Fabiánka před branku. Pražský útočník se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Ve třetí části se domácí snažili o vstřelení branky, Šafář zkraje periody trestuhodně neproměnil samostatný únik. Ve 48. minutě se však už Black Dogs dočkali, Aleš Krtek vypálil od modré čáry a kotouč doskákal až do branky hostů. Jihočeši to zkoušeli ke konci zápasu i v šesti, ale neuspěli. Prázdnou klec jen těsně netrefil Burda. I tak ale hokejisté z Prahy vyhráli za tři body a vezli cenné vítězství.

Black Dogs Budweis – Engineers Prague 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 48. Krtek (Krcho, Janoch) – 16. Blažek, 37. Fabiánek (Burda, Blažek).

Karlovka předvedla proti Masaryčce slušný obrat

K utkání devátého kola dorazili do Prahy hokejisté HC MUNI, kde je čekala bitva s UKčkem. První branku zápasu měl na svědomí domácí celek. David Volf byl na konci úspěšné přesilovkové kombinace, když propasoval puk za Holuba. Vyrovnávací trefa Brňanů přišla v 16. minutě, obstaral ji Róbert Mokrohajský. Jeho kolega vystihl nepřesnou rozehrávku Pražanů a poslal touš do brankoviště, kde byl důrazný Mokrohajský a kotouč propadl za Pícla. Hokejisté UK měli i nadále herní převahu, na skóre se to během první periody však neprojevilo.

Zkraje druhé periody šli hosté do vedení. Ihned po vhazování se před branku prokličkoval Martin Gergel a zavěsil za bezmocného Pícla, který střežil branku domácích. Na druhé straně se výbornými zákroky zaskvěl David Holub, brněnský gólman deptal domácí střelce i v přesilové hře.

Ve třetí dvacetiminutovce šlo o tuhou bitvu, hokejisté Karlovky však v prvních chvílích troskotali na brněnském maskovaném muži. Aktivnější byli Medvědi z Brna, kterým se povedla ve 48. minutě další útočná akce. Tomaník nahazoval před branku, kde byl velmi důrazný Tadeáš Jakubec, který poslal touš do pražské branky. Pak ale Pražané zapnuli motor a drželi se v útoku. Snížení přišlo v 55. minutě, když se Filip Čmejla po levé straně dostal až do útočného pásma, z blízkosti vypálil a překonal Holuba v brance hostů. Vyrovnání přišlo v 57. minutě, když se do branky trefil díky povedené akci David Volf.

V prodloužení dovršil obrat David Jindra, který si pohrál s obranou Masaryčky a krásnou akci završil střelou z otočky.

UK Hockey Prague – HC MUNI 4:3p (1:1, 0:1, 2:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Volf (Čmejla, Lelek), 55. Čmejla (Volf), 57. Volf (Čmejla, Lelek), 65. Jindra (Čmejla, Odehnal) – 15. Mokrohajský (Malenovský), 22. Gergel, 48. Jakubec (Tomaník, Vašíček).

Pardubice přemohly Kavalíry

Do Kuřimi dorazili ve středu v podvečer Pardubice. Hosté udeřili jako první, situaci dva na jednoho nakonec vyřešil Jan Stolín, pardubický útočník předvedl parádní střelu zápěstím, díky které vymetl pavučinky v levém horním rohu. Kavalíři zanedlouho srovnali, Kryštof Charvát byl u odrazu pohotový a měl jednoduchou práci. Riders si vzali vedení ke konci první části vedení zpět. Vasyl Želizňak doklepl bekhendem odražený kotouč do odkryté části branky.

Domácí Kavalíři udeřili na začátku druhé třetiny. Chvíli kombinovali v útočném pásmu, až kotouč skončil na holi Richarda Rogožníka, brněnský útočník jej uklidil za Sodomku. Reakce hostů však přišla velmi rychle a byla velmi pohledná. Zdeněk Pavlík objel v rychlosti branku a kotouč zavěsil přímo do vikejře. V polovině utkání Východočeši odskočili na rozdíl dvou branek, když upalovali ve třech do útoku. Celou akci vzal na sebe Josef Teuber, který přesně zacílil a překonal domácího brankaře. Pražák našel výbornou nahrávkou Martina Soukupa, pardubický útočník zamířil sám na gólmana a střelou mezi betony poslal svůj celek ještě do výraznějšího vedení.

Třetí dvacetiminutovku ovlivnila častá vyloučení na straně Kavalírů, hosté se naopak nikam moc nehnali a bezpečně drželi kotouč na svých holích. Půl minuty před koncem Pardubičtí přidali ještě jednu branku, Marek Ladman se dostal do úniku, jednou rukou šťouchl do kotouče a kus černé gumy mezi betony gólmana doklouzal až do branky. Riders si tak z Kuřimi dováží velmi cenné body a přiblížili se osmé Olomouci na rozdíl jednoho bodu.

VUT Cavaliers Brno – Riders Univerzita Pardubice 2:6 (1:2, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Charvát (Cekr, Plitko), 25. Rogožník (Kaukič, Běhal) – 6. Stolín (Obr, Šrámek), 19. Želizňak (Kopecký, Vacek), 26. Pavlík (Pražák, Sodomka), 31. J. Teuber (Maťátko, T. Teuber), 36. Soukup (Pražák, Hejný), 60. Ladman (Maťátko).

Akademici se dotáhli na čelo ligy

Šlágrem týdne byla bitva o čelo tabulky mezi Plzní a Engineers, jednalo se o dohrávku druhého kola. V první části padla jediná branka, ale šlo o velmi povedenou kombinaci v podání domácích Inženýrů. Velmi elegantně se hráči v bílém prokličkovali do pásma a bekhendem zakončil Vojtěch Matějka.

Druhá perioda přinesla další zajímavé situace, především hosté se častěji dostávali do přesilových her, které velmi dobře umí. První branka hostů přišla v polovině utkání. Ihned po vhazování se ke kotouči dostal Prachař, jeho nahození od modré propadlo až do branky. Ve 33. minutě Plzeň dostala pětiminutovou přesilovku, kterou nejprve využil přesnou ránou od modré Lukáš Folda. Necelé tři minuty před koncem se trefil ze své přesilovkové kanceláře na vrcholku pravého kruhu Marek Princl, plzeňský útočník poslal svůj celek do dvoubrankového vedení.

I ve třetí části se hrál atraktivní hokej plný soubojů a střeleckých pokusů. V 51. minutě se v útočném pásmu předvedli domácí. Inženýři sehráli pěknou kombinaci v útočném pásmu, kterou zakončil z bezprostřední blízkosti Tomáš Kadlec. I nadále se domácí snažili o další branku, skórovala však Plzeň. Během signalizované výhody se hosté trefili ránou od modré čáry, za úspěšného střelce byl označen Marek Princl. Pražané zkoušeli dohnat ztrátu při hře v šesti, to však k vytouženým gólům ani bodům nevedlo, a tak se Akademici dotáhli na Inženýry do čela Univerzitní ligy, mají však zápas k dobru.

Engineers Prague – ZČU Akademici Plzeň 2:4 (1:0, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Matějka (Březina, Vaňous), 52. Kadlec (Staněk, Dohnal) – 31. Prachař (Hanzlík, Vavřička), 35. Folda (Malý, Markov), 38. Princl (Vavřička), 55. Princl (Říha, Prachař).

V příštím týdnu od 28. listopadu je na programu kompletní desáté kolo, do akce tak půjde všech deset týmů. V pondělí chystají velký zápas v Ostravě, kde se bude slavit Movember. Kompletní program utkání naleznete ZDE.

Autor: Denisa Veselá

Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři