Přesunout nahoru
čt 11. 4. 2024, 18:00
UKP
AKA
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

12 statečných lídrovi nakonec podlehlo

Olomouc přivezla do Plzně jen 11 hráčů do pole a jednoho brankáře. Čekal se tedy naprosto jasný duel ve prospěch domácích. Olomouc ale připomněla, že hokej stále hrát umí.

Zatímco Olomouc přijela ve 12 lidech, Plzeň hlásila 19 lidí do pole a dva brankáře. Krom dlouhodobých marodů chyběl jen ostrostřelec Lukáš Folda. Nic tedy nenapovídalo, že by mělo nastat drama.

Akademici vstoupili do zápasu suverénně a šli si pro první branku. Tu nakonec dal Matěj Morawetz v 8. minutě, když společně se Šibrou zužitkovali situaci 2 na 1 a poslal puk do protipohybu brankáře France. Vzápětí mohl zvyšovat Princl, obří šanci si připsal Markov, Šuchovu prázdnou branku tygřím skokem zachránil brankář Franc i za cenu ztráty hokejky. Nedáš dostaneš platilo i tentokrát. V 17. minutě se totiž vydal do útoku Dominik Cach a střelu schoval tak šikovně, že lapačka brankáře Černého máchla naprázdno. O minutu později bylo pro Akademiky ještě hůře. Olomouc se řítila do přečíslení 2 na 1, které ještě z druhé vlny podporoval Michal Sup. Právě na toho zamířila přihrávka, a Sup bez dlouhého přemýšlení vyslal prudkou střelu, která opět rozvlnila síť. Během minuty tak Akademici se zdánlivě jasného zápasu zadělali na obří drama. Ač měli téměř celou třetinu navrch, do šaten se šlo za stavu 1:2.

Druhou třetinu opět zahájili Akademici sérii šancí. Nejprve Princl promáchl, poté ho vychytal skvělý Franc. Z protiútoku hrozila i Olomouc, ale i Jiří Černý si připsal parádní zákrok proti dvojici Říčka - Palička. Snahu za vyrovnáním si Akademici sami mařili vyloučeními. Během 6 minut totiž dostali hned tři tresty. Olomouc ale ani jednu přesilovku nezužitkovala, nejblíže k tomu měl znovu Sup. Největší šanci zápasu si Olomouc připsala až při vlastním oslabení, kdy ujel Říčka. Brankář Černý si povyjel a na útočníkovi Olomouce si pochutnal. Pak opět hrozila první lajna Akademiků. Princl skvěle uvolnil Reitspieše, který ale sám proti brankářovi nedotáhl do konce. Blízko vyrovnání byl Kalus, po jehož střele cinkla tyč. Akademici se nakonec přece jen dočkali. 9 vteřin před koncem druhé třetiny Šucha vrátil puk před branku na neobsazeného Štěpána Hanzlíka a ten ho propasíroval za záda brankáře France. Druhou třetinu jsme tedy viděli naprosto vyrovnaný boj, otázkou zůstávalo jak je na tom Olomouc se silami.

S jasným cílem zlomit zápas ve svůj prospěch nastoupila Plzeň do třetí třetiny. Zapomínala při tom ale na zadní vrátka - nejprve ujel Procházka, a o 2 minuty později, v 47. minutě se dostala dvojice Cach - Palička do dalšího přečíslení 2 na 1. Dominik Cach to znovu vzal na sebe a z kruhu překonal brankáře Černého. 3:2 pro Olomouc a v Ice Aréně začínalo být velké horko. Akademici se okamžitě hnali za vyrovnáním, ale výtečný Franc byl zásadně proti. Nakonec se dočkali v 52. minutě. Jakub Šucha zpoza branky vracel puk pod sebe, kde si ho našel David Prachař a vymetl šibenici. V téhle fázi zápasu Olomouc už opravdu mlela z posledního, což se podepisovalo na herním obrazu. Akademici zaznamenali další tři neuvěřitelné šance, kde dvakrát Franc doslova ležel v brankovišti, ale puk za jeho záda nedostali. Nakonec Akademici duel zlomili. V 59. napřáhl od modré Daniel Šiška a před brankářem Francem stínila hned dvojice hráčů. Jakub Šucha puk šikovně líznul, ten propadl brankáři Francovi mezi betony a pomalu se došoural za brankovou čáru. 4:3 pro Akademiky s minimem času do konce. Olomoučtí se nakonec ani nedostali k odvolání brankáře, Akademici je do tlaku nepustili.

Olomouc ukázala, že i přes současné deváté místo je nelze odepisovat a chtějí se tvrdě poprat o play-off. I v nízkém počtu si málem vyšlápli na obřího favorita. Hráčem zápasu je bez debat Lukáš Franc, který připomínal univerzitního Dominika Haška. Na straně Plzně se dařilo čtvrté lajně, především pak Jakub Šucha s bilancí 1+2 předvedl výtečný výkon, který Akademikům pomohl vyhrát. Pro Olomouc tedy naděje do dalších duelů, pro Akademiky opět upevněné první místo.

Další domácí duel v Plzni uvidíme už za týden, 25.1 v 19:30 v Ice Aréně. Akademici v dostihovém klání přivítají Riders Pardubice, kterým mají co vracet. Lístky na příští představení kupuj ZDE.

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři