Přesunout nahoru
so 16. 3. 2024, 17:30
NWU
ENG
po 18. 3. 2024, 18:00
ENG
NWU
po 18. 3. 2024, 18:30
UKP
MUNI
čt 21. 3. 2024, 18:00
ENG
AKA
po 25. 3. 2024, 19:30
BDB
UKP
út 26. 3. 2024, 19:00
AKA
ENG
čt 28. 3. 2024, 18:30
UKP
BDB
čt 28. 3. 2024, 19:15
ENG
AKA
po 1. 4. 2024, 18:30
BDB
UKP

Leden v univerzitní lize: Winter Classic, 16 branek v jednom utkání či bitva o čelo

První měsíc roku 2023 nabídl další nálož Univerzitního hokeje. Týmy odehrály celkem šestnáct utkání, během kterých bylo k vidění 151 gólů. O první pozici v lize se stále perou Akademici s Inženýry, bez malé šance nejsou ani obhájci titulu z UK. Co vše se v lednu událo?

Dva stoprocentní celky

V prvním měsíci roku 2023 se odehrálo celkem šestnáct utkání. Pouze dva celky však zůstaly v lednu neporaženy. Řeč je o týmech, které se přetahují o vedení v celé lize.

Pražští Engineers odehráli sice jen tři zápasy, během nich si však připsali výbornou bilanci 28 vstřelených gólů a čtyř obdržených branek. Pražané na cestě za devíti body porazili oba dva brněnské týmy a Ostravu. Během těchto pohodových výher si připsal osm kanadských bodů Václav Burda.

Druhým celkem, který v lednu nezaváhal jsou Akademici z Plzně. I přes velkou marodku dokázali jasně zdolat MUNI i Pardubice. O něco více se Západočeši natrápili s Olomoucí a Budějovicemi, nakonec však dokázali projet lednem jako nůž máslem a zapisují plný bodový zisk.

Hráči, kteří motají hlavu obranám a gólmanům

Kanonýrem měsíce je bez pochyb Matouš Masopust, který si se soupeři hraje jako kočka s myší. Ve čtyřech odehraných zápasech vstřelil osm branek, ke kterým přidal pět asistencí a nahání v čele kanadského bodování Marka Princla. Plzeňský útočník si však v lednu také vedl slušně, když zapsal pět branek a šest asistencí.

Trochu pod radarem se nachází střelci z Ústí, kteří svému týmu pomáhají vyhrávat. Řeč je o Matěji Harkabusovi, který si v lednových zápasech připsal šest branek a osm asistencí. V ostrostřelce se proměnil Jakub Tot, ústecký útočník má v lednu bilanci 6+6.

Výteční maskovaní muži

Průměr pod dvě branky na zápas, takovými čísly se mohou v lednu pyšnit gólmani Engineers a Plzně.

Pražský celek po zranění Josefa Havla rozdělil práci mezi Jakuba Maličkaye a Ondřeje Manna. Maličkay obdržel ve dvou odchytaných zápasech pouze tři branky, dvakrát jej překonali ostravští střelci, jednou uspěla MUNI. Mann si střihl zápas proti VUT, ve kterém Inženýři dominovali, vytáhlého gólmana však překonal brněnský Novák.

Ani Plzeň si nevedla špatně, ve čtyřech zápasech duo Štekr, Černý lovilo za svými zády kotouč pouze sedmkrát. Jonáš Štekr odchytal za Akademiky v lednu tři utkání, proti MUNI vychytal čisté konto, jednou jej prostřelili Riders, tři branky pak dostal od Black Dogs.

Rekordní zápisy

Univerzitní liga přepisuje svoje vlastní historické tabulky. V lednu jsme viděli gólově nejbohatější zápas historie ligy. Na pražskou Hvězdu dorazili poslední Cavaliers. Domácí Inženýři jim vstřelili hned patnáct branek, Kavalíři se trefili jednou. Šestnáct branek v jednom utkání, to je nový rekord ligy.

Inženýři zároveň přepsali i rekord vstřelených branek jedním týmem v jednom zápase, když se ze vstřelení branky radovali patnáctkrát. Předchozím nejlepším výkonem bylo třináct branek, kterými Black Dogs sestřelili v listopadu 2021 pardubické Riders.

Došlo i na dvě vyrovnání rekordu, který stanovil v prosinci Tadeáš Jakubec. Brněnský útočník zapsal v jednom zápase sedm kanadských bodů, v lednu jej napodobili Matouš Masopust a David Jindra, kteří bodovali proti Cavaliers.

Lednové Winter Classic a program na zbytek února

Největším trhákem ledna bylo bezpochyby utkání pod širým nebem, které se hrálo v Hluboké nad Vltavou. Šlo o velmi kvalitní zápas, který sehráli budějovičtí Black Dogs proti plzeňským Akademikům. Výtečnou atmosféru dokreslilo hned několik desítek fanoušků.

V únoru čeká týmy vyvrcholení základní části, které nabídne mnoho speciálních zápasů Karlovka se střetne 7. 2. s Engineers v Derby o Krále Prahy, program základní části bude uzavřen 16. února v pražském Edenu, kde v SYNERGY TOP Utkání vyzvou domácí Engineers budějovické Black Dogs.

Bezprostředně po utkání bude následovat tisková konference před play off, kam se probojuje osm celků. Už nyní má účast jistou šest celků. O zbylá dvě postupová místa bojují Ostrava, Pardubice a Olomouc.

Kompletní program zbývajících zápasů naleznete ZDE.


Fotogalerie

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři