Přesunout nahoru
po 15. 4. 2024, 18:30
AKA
UKP

Nejen listopad HC Univerzity Palackého ve znamení dobrých skutků: Krev je dar, Movember a plánovaný charitativní zápas

Situace, nejen v České republice, ale i ve světě není, zejména vinou neutichající pandemie Covidu-19, příliš povzbudivá. Obzvláště v této, ale i v kterékoli jiné době je důležité si připomínat, že je třeba myslet nejen na sebe, ale i na ostatní a vzájemně si pomáhat. Tím se, nejen v měsíci listopadu, řídí hráči a celý realizační tým HC Univerzita Palackého. Hráči olomouckého univerzitní celku se tento měsíc vypravili darovat krev na transfúzní oddělení, nejen hokejisté, ale i realizační tým se účastní akce Movember, a také se všichni připravují na prosincové charitativní utkání, během něhož se HC Univerzita Palackého představí v Olomouci.

Krev je dar, aneb tradiční darování krve pro Transfúzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc 

Univerzitní celek chodí krev darovat pravidelně již pátým rokem. K darování dochází opakovaně jednou za půl roku. Jak velká je skupinka dárců z řad hokejistů Univerzity Palackého, záleží vždy na jejich zdravotním stavu, někdy se sejde více hráčů, někdy méně. Nicméně, každá kapka se počítá!

Na transfúzním oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci hokejový celek vždy vítají s úsměvem a výjimkou nebyla ani letošní návštěva. Hrokejisté se do Fakultní nemocnice v Olomouci vydali tento rok v úterý 16. listopadu. V řadách hráčů nechyběli, jak pravidelní dárci: Dominik Kuchař, Libor Janků, Dominik Hajšman, tak i prvodárci: Dušan Kerda, Martin Žížlavský a Michal Sup. Celkem se daruje 470 ml od každého jedince, což dává dohromady skoro 3 litry od týmu HC Univerzita Palackého. 


Jak již bylo řečeno, každá kapka se počítá a darování krve není nic těžkého, zvládne to skoro každý a může pomoci stejně jako hokejisté HC Univerzita Palackého, jelikož každých pár sekund někdo potřebuje krev a i vy se můžete svou kapkou někomu zapsat do života. Základními podmínkami je věk (18-65), minimální váha, která čítá 52 kilo a odběr krve 470 ml. Tímto objemem mohou být zachráněny až tři lidské životy. Dárcovství krve má samozřejmě kromě dobrého skutku mnoho dalších benefitů. Více informací o dárcovství se můžete dozvědět na stránkách Transfúzního oddělení FNOL (transfuzka.fnol.cz) nebo na ProDarce.cz (www.prodarce.cz/)

Movember - kníry jako mezinárodní podpora povědomí boje proti rakovině varlat a prostaty

Po celém světě si nejen sportovci v měsíci listopadu nechávají narůst kníry v rámci Movemberu. HC Univerzita Palackého stejně jako každý rok věnovala této akci jeden zápas. Konkrétně šlo o utkání v pondělí 8. listopadu, kdy byla soupeřem týmu HC Univerzita Palackého Masarykova Univerzita. Cílem akce Movember je vybrat, co nejvíce peněz pro Movember Foundation CZ.


Částka se vybírala nejen ze vstupného na výše uvedený zápas, ale zároveň, stále, do konce měsíce, probíhá i online Movember Challenge na sociálních sítích HC Univerzita Palackého, kde je umístěna společná fotografie ze zápasu s Masaryčkou. Fotku můžete najít na Facebooku, Instragramu a Twitteru olomouckého univerzitního týmu. Kolik lajků, srdíček nebo reakcí bude mít daný příspěvek, tolik přispěje každý z hráčů a realizačního týmu na podporu mužského onemocnění a jeho prevenci. Reakce se budou sčítat na konci měsíce ze všech sociálních sítí a o celkové částce, která bude zaslána nadaci budeme veřejnost informovat. 

Tato fotografie slouží ke sbírání reakcí, které určí celkovou částku. Najde ji na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru

Chystá se prosincový charitativní zápas proti olomoucké juniorce

Pro dobrou věc podruhé se spojí olomoucké hokejové celky. Tým HC Univerzita Palackého odehraje 8. prosince již podruhé vánoční přátelské utkání proti olomoucké juniorce. Vánoce jsou obdobím, kdy bychom měli na druhé myslet nejvíce, měli bychom si navzájem pomáhat, držet spolu. V tomto duchu se ponese i charitativní utkání. Navíc půjde o zápas, kdy se olomoucký univerzitní celek poprvé v tomto roce nepředstaví na svém tradičním domácím stadionu v Uničově, ale přímo v srdci univerzitního města Olomouce! Takovou příležitost, užít si univerzitní hokej přímo v centru dění, si nikdo ze studentů ale i z řad široké veřejnosti, nesmí nechat ujít. 

Cena vstupenky na charitativní utkání je v prvním předprodeji 80 Kč. Za 130 Kč mohou fanoušci vyrazit nejen na hokejové utkání, ale i na afterparty do olomouckého Belmonda. Ve druhém předprodeji a na místě pak za vstup na utkání zaplatí 100 Kč, za návštěvu zápasu a vstup do klubu pak 150 Kč.


Částka, která bude vybrána na vstupném a tombole bude odeslána na dobročinné účely, konkrétně nadaci Šance, která spadá pod Dětskou kliniku Fakultní nemocnice Olomouc. Před dvěma lety, kdy se toto klání poprvé uskutečnilo se podařilo vybrat 43 570 Kč. Tato suma byla rovněž zaslána nadaci Šance, a protože minulé dva roky byly pro dětské pacienty obzvláště náročné, chtěli bychom vás všechny srdečně pozvat na toto předvánoční benefiční utkání, kterého bude kromě hokeje samotného součástí mimo jiné i autogramiáda hráčů A-týmu HC Olomouc. 


Další podrobnosti o zápasu HC Univerzita Palackého vs juniorka HC Olomouc v článku. 

Sledujte také Facebookovou událost

Autor: Alena Ryšavá

Generální mediální partner
Hlavní mediální partner
Mediální partneři